Het belang van ventileren en de soorten ventilatiesystemen

Ventilatiesystemen voor de woningbouw, utiliteitsbouw of industrie, wij bieden overal een passende oplossing voor.

Ventileren is een belangrijk onderdeel voor het creëren van een gezond binnenklimaat. Een goed ventilatiesysteem zorgt voortdurend voor ververste lucht. De door stof, vocht en ziekteverwekkers vervuilde binnenlucht wordt grotendeels vervangen door schone buitenlucht. Ventileren kan op zowel natuurlijke als mechanische wijze. Wij geven u graag meer informatie over ventilatie en de verschillende mogelijkheden hierin.

Natuurlijke ventilatie  

Natuurlijke ventilatie is een manier van ventileren waarbij geen motoren of andere machines gebruikt worden. Vandaag de dag wordt hier door middel van ventilatieroosters vaak gebruik van gemaakt in huizen en gebouwen. Zowel de aanvoer als afvoer van lucht vindt op deze manier natuurlijk plaats.

Mechanische ventilatie  

Mechanische ventileren is te vergelijken met natuurlijke ventilatie. Echter betekent mechanische ventileren dat er bij deze manier van ventileren een machine of motor gebruikt wordt. De vraag naar deze manier van ventileren groeit. Dit komt doordat de huizen/gebouwen vandaag de dag veel beter geïsoleerd zijn, waardoor zowel de toevoer als afvoer van vervuilde en schone lucht niet op een natuurlijke manier het gebouw in of uit kan komen.   

Een aantal voorbeelden waarbij er sprake is mechanische ventilatie 

  • Ventilatiebox  (centrale afzuiging)
  • Pijpdakventilator
  • Badkamer/toiletventilator
  • Dakventilator
  • Buisventilator


Warmteterugwinning (WTW) 

Warmteterugwinning is een manier voor hergebruik van warmte uit afvoerlucht. Daarmee zorgt een WTW-unit niet alleen voor schone lucht maar ook voor het warmtebehoud in je woning. De WTW-unit gebruikt de warmte van de afgezogen lucht om frisse lucht voor te verwarmen om deze vervolgens terug te blazen in de woning. Een ander begrip voor een WTW-unit is balansventilatie of ventilatiesysteem D.  

In ons assortiment vindt u vele mogelijkheden om warmte terug te winnen. Bij de keuze voor onze producten voor warmteterugwinning is duurzaamheid natuurlijk een belangrijk uitgangspunt.  


Salda luchtbehandelingskasten
De importeur van Nederland wat betreft Salda luchtbehandelingskasten.